Vergoeding microabrasie (verkleurde tanden)

Gedurende de ontwikkeling van het tandglazuur bij nog niet doorgekomen tanden kan reeds verkleuring van het glazuur optreden. Dit leidt tot een ongewenste uiterlijke afwijking van het tandglazuur, meteen zichtbaar na het doorkomen van de aangetaste tanden. Door middel van microabrasie, een techniek die minimaal je gebit beschadigt (minimaal-invasief), kan dit ongewenste uiterlijke effect worden behandeld.

Vergoedingen microabrasie vergelijken

Wat houdt deze behandeling in?

Microabrasie is de benaming voor een chemisch-mechanische behandeling die verkleuring in het oppervlak van het tandglazuur wegnemen. Het mengel dat bij deze techniek wordt toegepast bestaat uit een zuur in combinatie met een schuurmiddel. Het mengsel wordt als een soort tandpasta aan de hand van een draaiende cup op het gebit aangebracht zodat geleidelijk aan het verkleurde tandglazuur aan het oppervlak wordt afgepoetst.

Voor welk soort verkleuring is microabrasie geschikt?

Microabrasie wordt toegepast op tanden die al tijdens de ontwikkeling in de kaak zijn verkleurd. De geïsoleerde verkleuringen aan de oppervlakte van het glazuur, die wit of juist bruin van kleur kunnen zijn, kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan als gevolg van een mineraaltekort door verstoring van de stofwisseling (fluorose). In geval van fluorose, waarbij dus sprake is van een mineraaltekort en kleurstof makkelijker kan binnendringen, worden de tanden poreuzer en kleuren deze bruin.

Ook indien na orthodontie onvoldoende gebitsverzorging heeft plaatsgevonden, kunnen juist witte verkleuringen optreden op de plaatsen waar de beugel heeft gezeten. Indien het probleem van de verkleuring dieper ligt, is microabrasie niet de daarvoor aangewezen behandelingsmethode.

Nazorg van microabrasie

Na het succesvol voltooien van de microabrasie behandeling, wordt het tandoppervlak gepolijst om wederom een glanzende uitstraling te krijgen. Hoewel de behandeling geen pijn doet, is een veelgehoorde klacht na de behandeling tandgevoeligheid. Om deze reden wordt door veel tandartsen en andere mondzorgverleners een fluoridegel of hechtlakje aangebracht. Pas na een aantal dagen is het resultaat van microabrasie goed zichtbaar.

Tarief microabrasie

Er is geen specifieke behandelcode voor de behandeling van micro-abrasie. Het tarief is afhankelijk van de verrichtingen die je mondzorgverlener gaat toepassen. Informeer vooraf bij je tandarts naar een begroting van de kosten van de behandeling. Een tandarts is bij behandeling van €250,- of meer verplicht je voor de behandeling een begroting van de kosten te overhandigen.

Behandelcode Omschrijving behandeling Tarief
Afhankelijk van de nodige verrichtingen Diverse verrichtingen, vraag een begroting bij je mondzorgverlener Vanaf €250,- is je tandarts verplicht een begroting te geven

info_outlineTarief 2020

Tabeloverzicht

Bekijk hieronder in hoeverre microabrasie bij verschillende zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering wordt vergoed.

ONVZ Behandeling Vergoeding
Tandfit A Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 75% tot maximaal €250,-
Tandfit B Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 75% tot maximaal €750,-
Tandfit C Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 75% tot maximaal €1.500,-
Tandfit D Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 100% tot maximaal €1.500,-
Bekijken
ONVZ Behandeling Vergoeding
1 ster Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 75%-100% tot maximaal €250,-
2 Sterren Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 75%-100% tot maximaal €500,-
3 Sterren Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 75%-100% tot maximaal €1.000,-
4 Sterren Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 75%-100% tot maximaal €1.250,-
Bekijken
OHRA Behandeling Vergoeding
Tand Sterk Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener Geen vergoeding
TandenGaaf 250 Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 100% tot maximaal €250,-
TandenGaaf 500 Diverse verrichtingen, raadpleeg je mondzorgverlener 100% tot maximaal €500,-
Bekijken

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2020

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2020 Tandartsverzekering.nl