Losse tandartsverzekering

Is het mogelijk een tandartsverzekering af te sluiten los van je basiszorgverzekering? In dit geval wordt gedoeld op tandartsverzekeringen die los staan van je basispakket en dus geen aanvullend karakter hebben. Dergelijke aparte tandartsverzekeringen komen niet veel voor, maar bestaan wel. Op deze pagina zal het een en ander over de losse tandartsverzekering worden uitgelegd.

Waar kun je een tandartsverzekering los van de basisverzekering afsluiten?

Het is mogelijk een tandartsverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar bij wie de basisverzekering wordt afgesloten. Een tandartsverzekering los van de basisverzekering afsluiten kan maar bij een aantal verzekeraars en in sommige gevallen met minder gunstige voorwaarden of premie. De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid om een losse tandartsverzekering af te sluiten niet op hun website aan. In de meeste gevallen dien je hier zelf aan de telefoon om te vragen. In enkele gevallen krijg je hierna een vragenlijst toegestuurd of word je doorverwezen naar een online omgeving om een aantal vragen in te vullen over de staat van je gezondheid en gebit.

Verzekeraar Losse verzekering Toeslag
Zilveren Kruis Ja Geen Naar Zilveren Kruis
Pro Life Ja Geen Naar Pro Life
defriesland.png Ja Geen Naar De Friesland
menzis.png Ja Geen Naar Menzis
VGZ Ja Geen Naar United Consumers
Unive Ja 50% Premietoeslag Naar Univé
Onvz.png Ja 50% Premietoeslag Naar ONVZ
Onvz.png Ja 50% Premietoeslag Naar PNO Zorg

info_outlineTandartsverzekeringen los van de basisverzekering af te sluiten in 2024

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Verschil aanvullende en losse tandartsverzekering

Een losse tandartsverzekering dient goed te worden onderscheiden van een aanvullende tandartsverzekering. Het is namelijk mogelijk bij de ene verzekeraar je basispakket af te sluiten en bij een andere verzekeraar een losse verzekering ter aanvulling. Een losse tandartsverzekering is dus iets anders dan een aanvullende tandartsverzekering.

Waarom een aanvullende tandartsverzekering bij een andere verzekeraar?

Het kan namelijk zo zijn dat de dekking van de aanvullende tandartsverzekering bij een andere verzekeraar voor jou gunstiger is. Je kunt er dan voor kiezen de aanvullende tandartsverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten. In dat geval heeft de verzekering nog steeds een aanvullend karakter en wordt dus nog steeds van een aanvullende verzekering gesproken.

Voor- en nadelen

Een losse tandartsverzekering heeft zijn voor- en zijn nadelen. Hieronder zie je ze in het kort:

Voordelen:

  • Zorg op maat: door te kiezen voor een losse tandartsverzekering kun je zelf je zorgverzekering samenstellen, exact zoals je wil
  • Goedkoop: hoewel sommige verzekeraars een toeslag vragen, kun je toch goedkoper uit zijn doordat je voor een goedkope basiszorgverzekering kunt kiezen

Nadelen:

  • Toeslag: sommige verzekeraars rekenen een toeslag als je een losse tandartsverzekering afsluit
  • Gedoe: door te kiezen voor twee verschillende verzekeraars voor je basiszorgverzekering en tandartsverzekering kun je meer administratie krijgen. Daarnaast kun je een losse tandartsverzekering meestal niet snel online afsluiten, maar moet je dit persoonlijk aanvragen bij de verzekeraar

Verplichte basisverzekering

Om de navolgende vraag te beantwoorden voor wie het interessant is een losse tandartsverzekering af te sluiten, dient eerst inzichtelijk te worden gemaakt wanneer je verplicht bent een basisverzekering in Nederland af te sluiten. Of je in Nederland verplicht bent een basiszorgverzekering af te sluiten is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ben je werkzaam of woonachtig in Nederland? Dan ben je verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten.

Voor wie is de losse tandartsverzekering interessant?

De losse tandartsverzekering is dus met name interessant voor mensen die bijvoorbeeld in het buitenland werkzaam zijn maar nog in Nederland wonen. Indien je werkt in het buitenland en woont in Nederland, dien je in het land waar je werkzaam bent een zorgverzekering af te sluiten. Toch kan het dan handig zijn om wel in je eigen land naar de tandarts te gaan en daarvoor een verzekering af te sluiten.

Voorbeeld

Een man woont met zijn gezin in Coevorden op de grens met Duitsland. Hij werkt echter in Duitsland in het nabijgelegen Emlichheim. De man is verplicht om een Duitse basiszorgverzekering af te sluiten omdat hij in dat land werkt. Toch zou hij het fijn vinden in Coevorden naar zijn Nederlandse tandarts te blijven gaan. Hij zou daarvoor graag een aanvullende verzekering afsluiten, alleen dit is onmogelijk doordat hij geen Nederlandse basiszorgverzekering heeft. In dit geval biedt een losse tandartsverzekering uitkomst.

Waar kun je een losse tandartsverzekering afsluiten?

Op dit moment is het bij diverse zorgverzekeraars mogelijk een losse tandartsverzekering af te sluiten. Alvorens de verzekering af kan worden gesloten, dien je eerst een vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst wordt onder meer gevraagd of je eerder bent geweigerd door een verzekeraar of een premieverhoging hebt gekregen. Ook wordt gevraagd naar andere relevante mededelingen met betrekking tot de aanvraag. De vragen hebben tot doel de staat van je gebit en eventuele gebitsproblemen inzichtelijk te maken. Aan de hand van de vragenlijst wordt bepaald of je wordt geaccepteerd als nieuwe klant.

Verschil losse tandartsverzekering en losse tandongevallenverzekering

Een losse tandartsverzekering is iets anders dan een losse tandongevallenverzekering. Met een tandartsverzekering verzeker je reguliere mondzorg, zoals controle en bijvoorbeeld het vullen van gaatjes. Bij een tandongevallenverzekering wordt reguliere mondzorg niet vergoed, herstel van het gebit na een ongeval wel. Vooral voor jongeren kan een dergelijke verzekering interessant zijn. Voor hen zijn de kosten van reguliere mondzorg vaak te overzien en op te hoesten. Echter, de kosten van het herstel van het gebit na een ongeval loopt snel in de duizenden euro’s en is voor de meeste mensen niet te betalen. Om deze reden is het verstandig om een tandongevallenverzekering af te sluiten. Wil of kun je dat niet bij je verzekeraar waar je de basisverzekering hebt?

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl