Vergoeding vullingen

De meeste mensen krijgen er wel eens mee te maken: een gaatje in je tand of kies. De oude Egyptenaren dachten dat het tandbederf werd veroorzaakt door tandwormen, maar wij weten vandaag de dag wel beter. Cariës, een ander woord voor tandbederf, worden veroorzaakt door bacteriën die zich in je tandplak bevinden. De zuren die zij uitscheiden alsmede suikers uit bijvoorbeeld voeding tasten je gebit aan en kunnen uiteindelijk leiden tot een gaatje. In dit artikel wordt uitgelegd wat een vulling precies is, hoe een tand of kies wordt gevuld en of deze behandeling wordt vergoed door je zorgverzekering.

Wat kosten een vulling?

Wat zijn de tarieven voor het vullen van een gaatje? De tarieven voor het vullen van een gaatje zijn in de V-codes vastgesteld en daarom bij iedere tandarts hetzelfde. Een overzicht ter verduidelijking:

CodeOmschrijvingTarief 2022
V71Eénvlaksvulling amalgaam€ 25,55
V72Tweevlaksvulling amalgaam€ 40,76
V73Drievlaksvulling amalgaam€ 52,93
V74Meervlaksvulling amalgaam€ 74,22
V81Eénvlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 37,72
V82Tweevlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 52,93
V83Drievlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 65,10
V84Meervlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/ compomeer€ 86,39
V91Eénvlaksvulling composiet€ 48,67
V92Tweevlaksvulling composiet€ 63,88
V93Drievlaksvulling composiet€ 76,05
V94Meervlaksvulling composiet€ 97,34
V40Het polijsten, beslijpen en bijwerken van oude vullingen€ 6,08

Wat is een vulling?

Op het moment dat tandbederf is opgetreden of er een stukje van je tand is afgebroken, dan kan dit worden hersteld met een vulling. De vulling voorkomt verdere beschadiging van je tand of kies en zorgt voor functieherstel, zodat je bijvoorbeeld weer prettig kunt eten en drinken. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om je tand of kies te vullen.

Amalgaam is vulmateriaal wat vandaag de dag steeds minder gebruikt wordt. Het is de bekende ‘grijze’ vulling, gemaakt van onder meer zilver, kwik, koper en tin. Het materiaal is zeer slijtvast en daarom erg geschikt om te dienen als vulling. Tegenwoordig bestaan de meeste vullingen echter uit composiet. Deze ‘witte’ vulling is erg geschikt om bijvoorbeeld tandverkleuring te herstellen en vooral bij gaatjes in je voortanden ziet composiet er mooier uit.

Behandeling

Hoe wordt een tand of kies gevuld? Indien je kiest voor verdoving, moet deze eerst een tijdje inwerken voordat wordt overgegaan tot het vullen van het gaatje. Vervolgens zal je tandarts het aangetaste deel van je tand of kies volledig weg boren. Je krijgt dan vaak de gelegenheid even te spoelen waarop je tandarts de kies zal schoonmaken en drogen. Op dat moment is de kies klaar om gevuld te worden. Ter verduidelijking zal hier het inbrengen van een composietvulling worden besproken.

Er wordt bij composietvullingen eerst een lijmachtige substantie in je tand of kies aangebracht waar de vulling zich aan kan hechten. Deze wordt met blauw licht verhard. Vervolgens wordt het composiet in pastavorm in je kies aangebracht en uitgehard met blauw licht. Ten slotte kan de tandarts wat vorm aanbrengen in de vulling met de boor.

*Een kies heeft 5 vlakken, waaronder het kauwvlak. Afhankelijk van het aangetaste deel van de kies dienen één of meerdere vlakken te worden gevuld.

Vergoeding zorgverzekering

Tot je 18e krijg je de kosten van het vullen van een gaatje volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Ben je 18 jaar of ouder, dan dien je een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten om deze kosten vergoed te krijgen. Afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden van de verzekeraar, krijg je een bepaald percentage van de kosten vergoed tot een bepaald maximumbedrag per jaar.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl