Tanderosie is niet makkelijk te herkennen. Maar het kan toch een serieus probleem zijn. Bij tanderosie wordt namelijk het tandglazuur (het beschermende laagje op je tanden en kiezen) opgelost. Tanderosie kan een echte sluipmoordenaar zijn en tandglazuur wat eenmaal verdwenen is krijg je niet meer terug. In dit artikel lees je meer over de oorzaken van tanderosie, hoe je tanderosie kan worden voorkomen en de vergoeding van verschillende mogelijke behandelwijzen.
In het volgende tabeloverzicht vind je welk percentage van de behandeling ‘gebitsreiniging’ (behandelcode M03) verschillende verzekeraars per pakket vergoeden. De kosten van gebitsreiniging worden per 5 minuten gerekend, de behandeling duurt doorgaans niet langer dan 5 minuten.
De geldende tarieven zijn afhankelijk van de nodige behandelingen. Doorgaans wordt een gebitsreiniging toegepast (code M03). Hieronder vind je het tarief voor gebitsreiniging:
Code | Omschrijving | Tarief 2022 |
---|---|---|
M03 | Gebitsreiniging, per vijf minuten | € 13,64 |
Door zuurinwerking ontstaat er slijtage van het tandglazuur. Dit komt door twee soorten zuren. Er zijn extrinsieke zuren (van buiten het lichaam) en intrinsieke zuren (uit jouw lichaam). Extrinsieke zuren ontstaan bijvoorbeeld door verschillende medicijnen, frisdranken en citrusvruchten. Intrinsieke zuren komen door bijvoorbeeld overgeven of oprispingen. Deze oprispingen ontstaan door brandend maagzuur en eetstoornissen (anorexia en boulimia). Mensen die vaak overgeven kunnen dus veel last hebben van tanderosie.
Frisdranken, sportdranken en vruchtensappen zijn echte boosdoeners voor tanderosie. Deze zorgen ervoor dat tanden en kiezen slijten. Drink vooral zoveel mogelijk water en melk. Maar ook andere zure voedingsmiddelen zorgen voor tanderosie. Zuur fruit is dan ook een grote boosdoener. Denk aan appels, druiven, kiwi’s, bessen, bramen, citrusvruchten en mango’s. Veel levensmiddelen bevatten ook azijn- of citroenzuur. Je kunt dus ook opletten wat jouw voedingsmiddelen allemaal bevatten. Als je te weinig speeksel hebt kan dit ook zorgen voor tanderosie. Speeksel neutraliseert namelijk alle zuren die in voedsel en drank zitten.
Er zijn verschillende kenmerken van tanderosie. Het kan zorgen voor gevoeligheid bij het nuttigen van drank en voeding. Omdat het glazuur van je tanden steeds dunner wordt veroorzaakt dit gevoeligheid. Maar daarnaast kan ook je gebit zelf veranderen: het gekleurde tandbeen wordt zichtbaar bij tanderosie en zo zijn je tanden dus geler. Ook kunnen tanden en kiezen kleiner worden.
Een behandeling is vaak niet gelijk nodig, zeker in een vroeg stadium. Zelf kun je op verschillende manieren tanderosie voorkomen: Beperk de momenten dat je eet en drinkt op een dag.
Naast dat het belangrijk is om op je eet-, drink- en poetsgewoonten te letten kan de tandarts er ook voor zorgen dat je geen last krijgt van tanderosie. Het is belangrijk om vaak genoeg naar de tandarts te gaan voor controle. De tandarts kan dan tandsteen verwijderen en het gebit goed schoonmaken zodat tanderosie voorkomen wordt.
Facings kunnen ook worden gebruikt als behandelwijze voor tanderosie indien het uiterlijk van je tanden is aangetast. Een facing zorgt ervoor dat je de oude vorm of kleur van je tand weer terug krijgt. Het is tandkleurig vulmateriaal wat de tandarts op je tand plakt.
Er zijn dus verschillende behandelvormen om tanderosie te voorkomen dan wel te behandelen. Zo is het belangrijk dat je zelf goed in de gaten houdt wat je allemaal eet en drinkt. Vaak genoeg de tandarts bezoeken is ook belangrijk en zorg ervoor dat je niet tegen onverwacht hoge tandartskosten aanloopt.
De preventieve behandelingen zoals het verwijderen van tandsteen en het reinigen van het gebit worden alleen vergoed vanuit de aanvullende tandartsverzekering. Hier lees je meer over de vergoeding van preventieve controles.
Mocht tanderosie in een verder stadium zijn, dan bieden behandelvormen als facings uitkomst. Lees hier lees je meer over facings en het zit met de vergoeding daarvan.