Vergoeding tandsteen verwijderen

Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, kan het op het tandoppervlak blijven zitten. Als dit gebeurt is de kans groot dat tandplak hard wordt. Harde tandplak wordt tandsteen en heeft een ontstekende werking op tandvlees. Om te voorkomen dat tandvlees gaat ontsteken verwijderen tandartsen tandsteen. Hier lees je meer over de behandeling, de kosten en of het verwijderen van tandsteen vergoed wordt.

Tarief tandsteen verwijderen

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de tarieven voor tandartsbehandelingen jaarlijks vast. De kosten van behandelingen mogen niet afwijken van deze tarieven. Het tarief voor het verwijderen van tandsteen valt onder gebitsreiniging en wordt per 5 minuten gerekend. In de onderstaande tabel staan de kosten per 5 minuten tandsteen verwijderen.

CodeOmschrijvingTarief 2022
M03Gebitsreiniging, per vijf minuten€ 13,64

Waarom wordt tandsteen verwijderd?

Wanneer tandplak tandsteen wordt, kan het problemen aan het tandvlees veroorzaken. Om te voorkomen dat het tandvlees gaat ontsteken, is het van belang tandsteen te verwijderen.

Hoe kun je tandsteen voorkomen?

Het is beter om tandsteen te voorkomen. Tandartsen raden dan ook aan om de plekken tussen en achter de tanden en onder het tandvlees goed te poetsen. Dit zijn plekken waar tandplak vaak ontstaat. Voor het beste effect poets je minstens tweemaal per dag met fluoride tandpasta. Flossen of stoken helpt daarnaast ook om tandplak voor te zijn.

Hoe wordt tandsteen verwijderd?

Tandsteen kan niet door poetsen worden verwijderd, dit moet door een specialist worden gedaan. Voorbeelden van een specialist die tandsteen kan verwijderen zijn een tandarts, preventieassistent of mondhygiënist. Deze specialist kan tandsteen op twee manieren verwijderen. De meest gebruikte methode is het wegkrabben van tandsteen met een haakje. Een andere mogelijkheid is om het tandsteen los te trillen met ultrasone trillingen.

Om te voorkomen dat tandplak zich snel weer kan voordoen moeten tanden na het verwijderen van tandsteen gepolijst worden. De specialist polijst tanden met een borsteltje met polijstpasta.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl