Op deze pagina vind je praktische informatie rondom je tandarts(verzekering) in de ruimste zin van het woord. Wat komt er allemaal kijken bij het kiezen van een tandartsverzekering? Ook andere handige praktische informatie met betrekking tot onder meer het vinden van een tandarts bij jou in de buurt, doorverwijzing, spoedgevallen, hygiëne en veiligheid in de tandartspraktijk en informatie over het BIG en andere kwaliteitsregisters kan je op deze pagina raadplegen.
De tandheelkundige wereld staat bol van vaktechnische en ingewikkelde begrippen. Zo zijn er een aantal behandelingen, specialismen en afkortingen waarvan je misschien helemaal niet weet wat deze betekenen.
Bekijk hier onze begrippenlijst mondzorg.
Om tijdens het bezoek aan de tandarts zowel voor de patiënt als voor de tandarts zelf een schone en veilige werkomgeving te waarborgen, staat hygiëne hoog in het vaandel. Het KNMT heeft om deze reden de richtlijn infectiepreventie in mondzorgpraktijken opgesteld.
Lees hier meer informatie over de hygiëne bij de tandarts.
De gezondheid van je gebit wordt grotendeels bepaald door je gebitsverzorging, levensstijl en voeding. Een ongezond gebit kan zelfs je algehele gezondheid negatief beïnvloeden.
Lees hier meer over de invloed van een slecht gebit op je gezondheid.
Je valt en naast kleerscheuren en blauwe plekken is er een tand uit de mond. Wat een pech! De kosten bij een dergelijk ongeval kunnen flink oplopen en worden voor volwassenen bijna nooit vanuit de basisverzekering vergoed. Een ongevallendekking kan hierbij uitkomst bieden en de kosten vergoeden.
Lees hier meer over de ongevallendekking.
Je tanden kunnen uitwendig of inwendig verkleuren. Voorbeelden van oorzaken van uitwendige verkleuring zijn bijvoorbeeld het drinken van veel koffie of roken. Een voorbeeld van inwendige verkleuring is het afsterven van een tandzenuw. Hoe kan je verkleuring voorkomen en eventueel oplossen?
Lees hier meer over tandverkleuring.
Waarom bestaan er tientallen tandartsverzekeringen en niet gewoon één? Naast de verschillende wensen en behoeften, is de persoonlijke situatie een reden hiervoor. Zo zal voor een gezin een tandartsverzekering met een vergoeding voor orthodontiekosten hoogstwaarschijnlijk beter aansluiten dan voor een alleenstaande.
Lees meer over de persoonlijke situatie.
In het geval van een second opinion wordt het advies van een andere tandarts dan de eigen tandarts gevraagd. Het is mogelijk dat de tandarts zelf vraagt om de mening van een collega tandarts. Daarentegen kan het voorkomen dat je zelf geen goed gevoel hebt bij het oordeel of het voorgestelde behandelplan. In dit geval kun je een tweede diagnose aanvragen waarbij een onafhankelijke tandarts met een frisse blik de situatie bekijkt.
Lees hier over de kosten, vergoeding en meer van een second opinion.
Soms heb je last van enorme kiespijn of komt je tand ineens los te zitten. Ook kan het gebeuren dat bijvoorbeeld je vulling ineens los raakt. Wanneer is er nou sprake van een spoedgeval? En waar kun je terecht met jouw spoedgeval als de tandarts zelf niet aanwezig is? Als je vervolgens behandeld wordt, wordt dit dan eigenlijk wel vergoed door jouw verzekeraar? Op de pagina spoedgevallen kun je meer lezen over de normale gang van zaken bij een spoedgeval en welke kosten de verzekeraar dekt op de pagina over spoedgevallen.
Lees hier meer over spoedgevallen.
Ga je binnenkort verhuizen of ben je om een andere reden op zoek naar een nieuwe tandarts? Op deze pagina vind je een aantal handige aandachtspunten bij de zoektocht naar een nieuwe tandarts bij jou in de buurt. Hoe kan je bijvoorbeeld de reputatie en betrouwbaarheid van een praktijk achterhalen? En hoe kan je online een tandarts vinden? Ten slotte is afstand een belangrijk aandachtspunt: bespaar tijd en geld door een tandarts in de buurt te zoeken.
Lees hier meer over het vinden van een tandarts.
Een tandartsverzekering kiezen en afsluiten is geen eenvoudige opgave. De voorwaarden en de gewenste dekking kunnen per verzekeraar behoorlijk verschillen. Op deze pagina proberen wij je een aantal handvatten te geven bij het maken van de keuze voor een tandartsverzekering. Stel jezelf de volgende vragen: verwacht je veel tandartskosten te maken het komende jaar? Hoe hoog wil je de dekking? En wil je de tandartsverzekering bij je eigen zorgverzekeraar aanhouden of wil je overstappen? Aan de hand van deze vragen stel je jezelf in staat een bewuste keuze te maken voor een (nieuwe) tandartsverzekering.
Lees meer over het kiezen van een tandartsverzekering.