Vergoeding sinuslift

Wanneer het niet eenvoudig is om implantaten in de bovenkaak te plaatsen wordt de kaakbijholte opgevuld. Het opvullen van deze holte wordt in de medische wereld een sinuslift genoemd. Deze ingreep wordt door de kaakchirurg verricht. Op deze pagina staat meer informatie over wat een sinuslift precies is, wanneer deze ingreep wordt uitgevoerd en de vergoedingen vanuit de (tandarts)verzekering.

Wat zijn de tarieven voor een sinuslift?

De precieze kosten van een sinuslift verschillen sterk per situatie. Zo zijn er variërende kosten voor een directe- of een indirecte sinuslift. Ook is het vaak relatief goedkoper om een sinuslift aan beide zijden te laten uitvoeren dan tweemaal los aan beide kanten. De sinuslift valt onder de J-codes, hieronder vind je een overzicht. Voor een indicatie van de exacte kosten van een sinuslift is het verstandig om je tandarts of kaakchirurg te vragen naar meer informatie.

CodeOmschrijvingTarief 2022
J98Overheadkosten pre-implantologische chirurgie103,44
b. IPre-implantologische chirurgie
J09*Ophoging bodem bijholte, eerste kaakhelft€ 249,15
J10*Ophoging bodem bijholte, tweede kaakhelft in dezelfde zitting€ 155,72
J11Prepareren donorplaats€ 140,15
J12*Kaakverbreding en/of verhoging, per kaak€ 150,53

Wat is een sinuslift precies?

Een sinuslift is in feite niets anders dan het verhogen van de kaakholte. Deze holte bevindt zich bij de kleine kiezen in de bovenkaak. In de medische wereld wordt deze holte ook wel sinus maxillaris genoemd. De term komt van het latijn: sinus betekent holte en maxilla bovenkaak.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende varianten van een sinuslift: de directe (laterale) sinuslift en de indirecte sinuslift. Hier lees je wat het verschil is tussen deze twee vormen.

Directe (laterale) sinuslift

Deze vorm van een sinuslift wordt over het algemeen toegepast wanneer er maar enkele millimeters bothoogte beschikbaar zijn om het implantaat in te plaatsen. In de tandheelkunde wordt deze procedure al meer dan twintig jaar succesvol uitgevoerd. Bij de directe sinuslift wordt eerst het tandvlees opgeklapt zodat er een luikje in het kaakbot geboord kan worden. Hierna wordt het slijmvlies weggeduwd zodat er meer ruimte kan worden gemaakt. Deze ruimte wordt hierna gevuld met bot en/of botsubstituut. Na de ingreep zal de kaakholte kleiner zijn en zal genoeg ruimte zijn om een implantaat te plaatsen.

Indirecte sinuslift

De tweede techniek om een sinuslift toe te passen wordt gebruikt wanneer er slechts een paar millimeters bot te kort komen. Bij een indirecte sinuslift wordt de bodem van de kaakbijholte omhoog getikt. Nadat deze omhoog is getikt wordt er, net als bij de directe sinuslift, bot of botvervangend materiaal geplaatst. Na de ingreep is er genoeg ruimte in de kaakbijholte om een implantaat te plaatsen.

Wanneer is een sinuslift nodig?

De kaakbijholtes nemen in volume toe hoe ouder mensen worden. Dit betekent dat het moeilijker wordt om een kaakimplantaat te kunnen plaatsen, omdat er steeds minder beschikbaar bot is. Wanneer er niet voldoende bot is in de bovenkaak kan de kaakchirurg een sinuslift toepassen.

Voordat de kaakchirurg een sinuslift kan uitvoeren moet er een CBCT scan gemaakt worden om de bot situatie goed in kaart te kunnen brengen. Er kan gekozen worden om de sinuslift voor de plaatsing van een implantaat uit te voeren, of deze gelijk achter elkaar uit te voeren. Het wordt vaak aanbevolen om het implantaat kort na de sinuslift te plaatsen. Wanneer er te lang gewacht wordt kan het bot in de bovenkaak opnieuw gaan slijten.

Wordt een sinuslift vergoed door een tandartsverzekering?

De vergoeding van een sinuslift door de verzekering verschilt sterk per situatie. Kaakchirurgie wordt meestal vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Bij een aangeboren afwijking of verminking is het eenvoudiger om een vergoeding van de verzekering te krijgen. Let wel goed op het eigen risico. Overleg altijd goed met de kaakchirurg wat er mogelijk is qua vergoedingen. Deze specialist zal je verder kunnen helpen op het gebied van een vergoeding voor een sinuslift.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl