Vergoeding bruggen

Stel: je dient je tand of kies trekken als gevolg van een ernstige ontsteking. Bij de getrokken tand of kies ontstaat een gat, wat het goed kunnen kauwen van je eten of een charmante glimlach in de weg kan zitten. Met een brug kan je dit gat opvullen en je ontbrekende tand of kies vervangen. Bovendien kan je door het plaatsen van een brug scheefgroei van je gebit voorkomen. Wat is een brug precies? En wordt het plaatsen van een brug door je tandarts vergoed door je (aanvullende) zorgverzekering?

Wat kost een brug?

De tarieven wat betreft het plaatsen van kronen en bruggen zijn geregeld in de zogenaamde R-codes. Dit zijn landelijke vaste tarieven voor elke specifieke ingreep gerelateerd aan het plaatsen van een brug of kroon. Ter verduidelijking een overzicht:

CodeOmschrijvingTarief 2022
R40*Eerste brugtussendeel€ 182,51
R45*Toeslag bij een conventionele brug voor elk volgende brugtussendeel in hetzelfde tussendeel€ 91,26
R49Toeslag voor brug op vijf- of meer pijlerelementen€ 152,09
R50*Metalen fixatiekap met afdruk€ 30,42
R55*Gipsslot met extra afdruk€ 30,42
R60*Plakbrug zonder preparatie€ 121,68
R61*Plakbrug met preparatie€ 182,51
R65Toeslag bij een plakbrug voor elk volgende brugtussendeel in hetzelfde tussendeel€ 42,59
R66Toeslag bij een plakbrug voor elke volgende bevestiging boven het aantal van twee€ 24,34
R75*Opnieuw vastzetten plakbrug€ 60,84
R77Moeizaam verwijderen van oud kroon- en brugwerk per (pijler)element€ 30,42
R80*Tijdelijk kroon- en brugwerk, eerste tand of kies€ 30,42
R85*Tijdelijk kroon- en brugwerk, volgende tand of kies€ 12,17

Wat is een brug?

Een brug omspant het gat waar voorheen de getrokken tand of kies zich bevond. Een brug bestaat uit meerdere onderdelen, de kunsttand die het gat opvult en de pijlers die de brug stevig in je gebit bevestigen. De brug wordt, afhankelijk van de situatie, vastgemaakt aan een of beide aangrenzende tanden of kiezen (de pijlers). Op deze tanden of kiezen worden twee kronen bevestigd. De kronen zorgen er uiteindelijk voor dat de kunsttand, ook wel dummy genoemd, stevig wordt verankerd in je gebit. Een brug kan van verschillende soorten materialen worden gemaakt, het meest gebruikte materiaal is metaal-porselein.

Hoe wordt een brug geplaatst?

De aangrenzende tanden of kiezen (de pijlers) worden bijgeslepen en klaargemaakt voor plaatsing van de brug. Dan is de volgende stap dat er een afdruk wordt gemaakt van het gat en de aangrenzende, op dat moment al bijgeslepen, tanden of kiezen. Deze afdruk wordt vervolgens naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar een tandtechnicus de brug zal vervaardigen. Dit neemt wat tijd in beslag, je tandarts zal daarom een tijdelijke brug plaatsen tot de definitieve brug af is.

Na het verwijderen van de tijdelijke brug en het plaatsen van de definitieve, zal je tandarts nog even controleren of je naar behoren kan bijten. Vervolgens wordt de brug ingepast en bevestigd met een soort cement. De behandeling vindt onder verdoving plaats, waardoor deze niet als pijnlijk wordt ervaren.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl