Transparante of onzichtbare beugel

De beugel is de meest bekende en tegelijk de meest zichtbare vorm van orthodontie. Niet alleen jongeren, maar ook volwassenen zijn er inmiddels mee bekend. Net zoals ieder persoon uniek is, zo zijn er ook verschillende beugels die je kan laten aanmeten. Daarnaast staan de ontwikkelingen in de orthodontie ook niet stil. Dit alles zorgt ervoor dat je tegenwoordig zo onopvallend mogelijk een beugel kan dragen. De transparante of onzichtbare beugel is hier een goed voorbeeld van.

Wat is een transparante beugel?

Hoewel er verschillende merken onzichtbare beugels op de markt zijn, werken ze allemaal op dezelfde manier: het is een uitneembare beugel die gemaakt is van doorzichtig kunststof. Het is specifiek voor jouw gebit ontworpen zodat het nauw en comfortabel aansluit op je tanden en kiezen. Hierdoor is het voor anderen haast onzichtbaar. Daarnaast heeft het geen invloed op je spraak. Doordat de beugel niet bevestigd is aan je gebit hoef je geen rekening te houden met bepaalde soorten drank of eten die het kunnen aantasten. Je kunt het hierdoor ook makkelijk schoonhouden.

Waarom een onzichtbare beugel?

Omdat deze beugel op maat is gemaakt, is het geschikt voor zowel jongeren als volwassenen. De reden waarom mensen voor deze beugel kiezen verschilt per persoon. Sommigen vinden dat een traditionele beugel er niet aantrekkelijk of verzorgd uitziet, terwijl anderen het niet vinden passen bij hun leeftijd. Daarnaast is deze beugel ook gebruiksvriendelijker, minder ingrijpend en is de behandelduur over het algemeen korter dan bij traditionele beugels. Verder is het pijnloos en hoef je de beugel niet uit te nemen of er rekening mee te houden als je gaat sporten.

Hoewel de onzichtbare beugel vooral gericht is om het uiterlijk van je gebit te verfraaien, heeft het ook medische voordelen. Doordat de beugel de stand van je tanden corrigeert, verbetert deze tegelijkertijd je beet. Hierdoor functioneren je kaken beter en slijten je tanden en kiezen niet onnodig snel. Daarnaast zorgt het er ook voor dat jouw gebit beter te onderhouden is. Dit kan verdere klachten in de toekomst voorkomen.

Hoe werkt een onzichtbare beugel?

Voordat je gebruik kan maken van de beugel, moet de orthodontist eerst een gedetailleerde scan maken van je gebit. Hieruit komt een 3D-model dat de basis vormt van jouw persoonlijke behandelplan. Dit duurt over het algemeen een jaar. Tijdens de loop van je behandeling krijg je om de twee weken een nieuwe beugel die je gebit steeds verder naar het gewenste eindresultaat drukt. Deze druk is voornamelijk aanwezig wanneer je een nieuwe beugel draagt, maar zal na een paar dagen verdwenen zijn. Je orthodontist geeft aan wanneer je van beugel mag wisselen.

Vergoeding en kosten van een onzichtbare beugel

De kosten voor deze beugel is afhankelijk van de mate waarin je gebit correctie nodig heeft. Het kan dus voorkomen dat de behandeling bij sommige orthodontisten goedkoper is dan wanneer je een traditionele, slotjesbeugel zou nemen. Aangezien de onzichtbare beugel onder orthodontie valt, kom je niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit is alleen het geval bij zeer ernstige ontwikkel- en groeistoornissen. Je bent dus veelal aangewezen op aanvullende verzekeringen. Hiervoor ben je dus niet verplicht om eigen risico te betalen.

Mocht je kind nog niet meerderjarig zijn, dan is het verstandig om de aanvullende verzekering op jouw naam af te sluiten. Zo hoef je niet alle kosten zelf te betalen. Daarnaast kunnen de voorwaarden per verzekeraar verschillen:

  • Sommige verzekeraars bieden namelijk geen aanvullende verzekering voor orthodontie.
  • De meeste verzekeraars hanteren een maximumbedrag die zij eenmalig vergoeden, waarbij sommige verzekeringen een percentage van de totale kosten dekken.
  • Het kan voorkomen dat er een wachttijd is ingesteld of dat de verzekeraar het risico en toekomstige kosten nog moet berekenen voordat deze overgaat tot vergoeding.
  • Sommige verzekeringen zijn ingedeeld op leeftijd, waarbij enkele verzekeraars hebben besloten geen vergoedingen beschikbaar te stellen voor meerderjarigen. De vergoedingen voor minderjarigen zijn over het algemeen gunstiger dan die voor meerderjarigen.
  • Schade door onzorgvuldigheid of nalatigheid zijn voor eigen rekening. Dit is ook het geval wanneer de behandeling de periode van de vergoeding overschrijdt.

Vergoedingen orthodontie vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl