Opzeggen en overstappen

Je kunt jaarlijks overstappen van zorgverzekering en daarmee ook van tandartsverzekering veranderen. In het najaar krijg je van je huidige verzekeraar de polisvoorwaarden en premies voor het volgende jaar toegestuurd. Wanneer je de huidige zorgverzekering niet opzegt zal deze automatisch verlengd worden. Als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar of de huidige verzekering wil aanpassen, uitbreiden of juist wil inkorten, dan moet je dit tijdig aangeven.

Stap 1 Zorgverzekering opzeggen

Het opzeggen van je huidige zorgverzekering moet voor 1 januari gebeurd zijn. Het verzoek tot opzegging dient bij enkele verzekeraars schriftelijk gedaan te worden. Houdt er dus rekening mee dat de post rond de feestdagen vertraging kan oplopen. Tegenwoordig is het echter bij steeds meer verzekeraars mogelijk om de zorgverzekering op te zeggen.

Stap 2 Nieuwe zorgverzekering kiezen en afsluiten

Wanneer de huidige zorgverzekering is opgezegd heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering zal direct ingaan, met terugwerkende kracht tot 1 januari.

Een aantal verzekeraars hanteren ook voor de tandartsverzekeringen met een hogere dekking geen acceptatievoorwaarden. Over het algemeen is het bij deze verzekeraars niet mogelijk een losse tandartsverzekering af te sluiten. Met een losse tandartsverzekering wordt bedoeld dat de basiszorgverzekering bij een bepaalde verzekeraar loopt, en dat enkel de tandartsverzekering bij een andere verzekeraar afgesloten wordt.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Er is een aantal uitzonderingen wanneer er gedurende het jaar overgestapt kan worden of een nieuwe zorgverzekering afgesloten kan worden.

Uitzonderingen

  • Je bent 18 jaar geworden
  • Je komt uit het buitenland en moet je verplicht voor de basisverzekering verzekeren;
  • Je zorgverzekeraar heeft tussentijdse de polisvoorwaarden aangepast;
  • Je komt uit een militair dienstverband en moet je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren;
  • Je collectief wordt beëindigd;
  • Je gaat scheiden;
  • Je bent momenteel niet verzekerd.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl