Tandartsen en specialisten

Op deze pagina vind je meer informatie over de diverse mondzorgverleners waar je mee in aanraking kunt komen: er zijn immers vele tandheelkundige specialismen. Bij welke mondzorgverlener je uiteindelijk aanklopt is onder meer afhankelijk van het type mondzorg en het soort behandeling dat je nodig hebt. Ook zijn er mondzorgverleners die zich hebben toegelegd op bijzondere groepen patiënten, bijvoorbeeld angstpatiënten of gehandicapten.

Angsttandarts

Angst is een zeer vervelende barrière voor het bezoeken van de tandarts. Misschien heb je een nare ervaring bij de tandarts gehad in het verleden of krijg je de kriebels bij het horen van het boorgeluid. Wat de reden ook is, onvoldoende controle op je gebit kan er toe leiden dat de gezondheid van je gebit nog verder achteruit gaat. Wacht niet met een bezoekje tot er echt iets aan de hand is, voorkomen is beter dan genezen!

Wat kun je tegen hevige angst doen? Bespreek ten eerste je angst met je tandarts, vraag of je tandarts je stap voor stap wil gaan uitleggen wat hij of zij gaat doen en of dit pijn kan doen. Ontspanningsoefeningen kunnen ook uitkomst bieden. Kamp je echt met een tandartsfobie? In dat geval kun je ook naar de angsttandarts. Met een officiële verwijzing van je huisarts kun je een bezoek brengen aan deze tandarts, die zich speciaal heeft toegelegd op angstpatiënten. Voor de behandeling wordt extra tijd uitgetrokken en eventueel kunnen verdovende middelen worden toegediend.

Lees hier meer over de angsttandarts.

Biologische Tandarts- of mondhygiënist

Biologische mondzorgverleners benaderen mondzorg vanuit een holistische wijze: dat betekent dat de gezondheid van je gebit in verband wordt gebracht met je algehele gezondheid. Zo wordt onder meer de wisselwerking tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid en het gebit bestudeerd en maakt de biologische mondzorgverlener bij de diagnose en behandeling gebruik van bio-energetische test en biologische, lichaamsvriendelijke materialen.

Lees hier meer over de biologische tandarts.

Gnatholoog

Gnathologen zijn gespecialiseerd op het gebied van het kauwstelsel. Denk hierbij aan pijnlijke kaken bij het kauwen, maar ook aan bijvoorbeeld snurken als gevolg van problemen met de kaken. Een gnatholoog wordt ook wel een tandarts-gnatholoog genoemd en in de meeste gevallen ontvang je een doorverwijzing van de huisarts of de tandarts. Behandelingen worden enkel bij uitzonderingen vergoed door de basisverzekering. Doorgaans is er een aanvullende verzekering nodig om de kosten van het behandeltraject te vergoeden.

Lees hier meer over de gnatholoog.

Kaakchirurg

De kaakchirurg is een tandarts-specialist met medische achtergrond en voert in de meeste gevallen bijzonder tandheelkundige behandelingen uit in ziekenhuizen. Het specialisme richt zich vooral op aangezichts- en kaakchirurgie en mondziekten. De kaakchirurg staat bij velen vooral bekend om de behandeling van apexresecties (wortelpuntoperaties) en het verwijderen van ‘lastige’ verstandskiezen.

Lees hier meer over de kaakchirurg.

Kindertandarts

Het kan voor kinderen behoorlijk spannend zijn om naar de tandarts te gaan. Regelmatige bezoekjes aan de tandarts komen niet alleen de gezondheid van het gebit van je kind ten goede, maar helpt je kind ook wennen aan tandartsbezoeken. Desondanks kan het zijn dat je kind een angst ontwikkelt voor de tandarts of met een bepaalde gedragsstoornis kampt. In een dergelijk geval kan de kindertandarts, ook wel pedodontoloog, uitkomst bieden. Deze specialist weet als geen ander om te gaan met kinderen en de behandeling hier op af te stemmen, ook als het kind in kwestie een lichamelijke of geestelijke beperking heeft. De kindertandarts komt volledig voor vergoeding in aanmerking via het basispakket van de zorgverzekering van de ouders.

Lees hier meer over de kindertandarts.

Mondhygiënist

De taken van een mondhygiënist bestaan uit preventieve handelingen en aandacht voor gebitsverzorging. Ook kun je er terecht voor het oplossen van bepaalde gebitsproblemen, zoals het weghalen van tandplak, -aanslag en tandsteen, het aanbrengen van kleine vullingen en het polijsten van één of meerdere vullingen. Mondhygiënisten kunnen zelfstandig in een eigen praktijk of onder de hoede van een tandarts werkzaam zijn. Voor advies en hulp bij gebitsverzorgingen en preventieve behandelingen kun je overigens direct, zonder verwijzing, bij een mondhygiënist terecht.

Lees hier meer over de mondhygiënist.

Orthodontist

Een orthodontist is een bijzondere tandheelkundig specialisme dat zich toelegt op de scheefstand van tanden en kiezen. Met name bij jonge kinderen begeleidt de orthodontist de ontwikkeling en groei van het gebit en de kaak. Niet alleen bij kinderen wordt scheefstand of ruimtegebrek via een beugel aangepakt. Het komt steeds vaker voor dat volwassenen zich ook bij de orthodontist een beugel laten aanmeten.

Lees hier meer over de orthodontist.

Tandarts

De term ‘mondzorgverlener’ wordt al snel in verband gebracht met de tandarts: de tandarts is dan ook de meest bezochte mondzorgverlener. De tandarts bewaakt de gezondheid van je gebit: de mondzorgverlener beoogt mondziekten- en afwijkingen te voorkomen en indien nodig, te behandelen. Niet alleen voert je tandarts zelf behandelingen uit, ook kan deze je doorsturen naar een andere mondzorgverlener indien specialistische mondzorg vereist is.

Lees hier meer over de tandarts.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl