Tandarts
“Je gebit is je meest kostbare bezit!”. Een quote die elke zichzelf respecterende tandarts hoog in het vaandel heeft. Je hebt het niet altijd even goed door, maar je gebruikt je gebit elke dag. De meest voor de hand liggende activiteit zal voornamelijk het verwerken van voeding zijn. Maar wat dacht je van gewoonweg spreken? Wanneer je met iemand praat, wil je natuurlijk zeker zijn van een goede adem. Dat kan alleen als je jouw mondhygiëne goed onderhoudt. Daarnaast luidt de uitdrukking natuurlijk niet voor niets ‘je tanden bloot lachen’. Voor een stralende glimlach, is het onderhouden van jouw gebit ook zeer belangrijk.
Voor dit alles geldt dat je je vooral bewust wordt van je gebit, wanneer het grof gezegd ‘al te laat is’. Op het moment wanneer het als mis is en je last krijgt van je tanden of bijvoorbeeld kiespijn krijgt. Om dit te voorkomen wordt aangeraden om toch ieder (half) jaar, afhangend van de staat van jouw gebit, voor een controle naar de tandarts te gaan. Deze inspecteert de staat van jouw tanden en kiezen en heeft als doel om beginnende problemen zo vroeg mogelijk, preventief te kunnen bestrijden.
De taken van de tandarts
Het hoofddoel van een tandarts is om ziekten en mondafwijkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarbij kun je grofweg stellen dat de tandarts vier taken heeft.
Onderzoekende rol
Allereerst neemt de tandarts een onderzoekende rol in. Als patiënt kom je vaak als eerste in aanraking met de tandarts. Nadat deze jouw gebit heeft bekeken, stelt deze een diagnose vast. Naar aanleiding hiervan stelt de tandarts een behandelplan op. Wanneer er een behandeling nodig is, kan de tandarts besluiten om deze zelf uit te voeren of om jou als patiënt door te sturen naar een andere specialist.
Behandelende rol
De tweede taak is de behandelende rol. Standaard behandelingen zoals het verwijderen van tandsteen en het vullen/bestrijden van cariës (tandplak) en gaatjes, worden door de tandarts uitgevoerd. Ook tandvleesbehandelingen en wortelkanaalbehandelingen vallen binnen het takenpakket van de tandarts. Daarnaast voert de tandarts ook plaatsingen van kronen, bruggen en implantaten uit. Ook mag de tandarts medicijnen voorschrijven voor het bestrijden van bijvoorbeeld hevige pijnen.
Doorverwijzende rol
Daarbij heeft de tandarts ook een doorverwijzende rol. Wanneer jouw gebit een meer specialistische behandeling nodig heeft, raadt de tandarts jou de bijbehorende specialist aan. Er zijn verschillende specialismen binnen de tandheelkunde. De meest bekende zijn waarschijnlijk de kaakchirurg en de orthodontist. De kaakchirurg is gespecialiseerd in het trekken van diepliggende verstandskiezen of andere problemen met de boven- en/of onderkaak. De orthodontist is gespecialiseerd in het plaatsen van beugels. Daarnaast zijn er ook tandartsen die zich specialiseren in gebitten in verschillende levensfasen. Denk hierbij aan de kindertandarts, ook wel de pedodontoloog genoemd, en de tandarts voor ouderen die gespecialiseerd is in tandarts geriatrie. Verder is de gnathaloog de tandarts die zich specialiseert in verregaande problemen met de kaak die voortkomen uit bijvoorbeeld tandknarsen. Voor mensen die kampen met angsten voor de tandarts (ruim 800.000 Nederlanders) is er een speciale angsttandarts. Tegenwoordig is er zelf een zogenoemde biologische tandarts.
Lees hier meer over de speciale filosofie van deze tandarts.
Adviserende rol
Tenslotte neemt de tandarts een adviserende rol in. Zo kan de tandarts jou tips geven wat betreft jouw mondhygiëne. Denk hierbij aan de basis, zoals het poetsen van jouw tanden. Veel mensen doen dit namelijk nog steeds verkeerd. Daarnaast geeft de tandarts adviezen over meer diepliggende problemen zoals ontstoken tandvlees of afbrokkelende tanden. Ook heeft de tandarts kennis wat betreft de ontwikkeling van jouw tanden ten opzichte van jouw kaak. Wanneer dit niet helemaal vlekkeloos verloopt, kan de tandarts jou adviseren om kiezen te laten trekken. Het trekken van de verstandskiezen is hier het meest voorkomende voorbeeld van.
Vergoeding tandartverzekering
Kinderen tot 18 jaar krijgen de standaard tandartskosten volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering van de ouders. Voor het plaatsen van beugels worden echter wel extra (veel!) kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Wanneer het kind een beugel nodig heeft, is een aanvullende zorgverzekering daarom zeker aan te raden.
Voor volwassenen boven de 18 jaar worden de tandartskosten niet meer vergoed. Het is daarom in de meeste gevallen voordelig om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Voordat je een tandartsverzekering kiest is het handig vast te stellen welke kosten je aankomend jaar verwacht. Bekijk het stappenplan voor het kiezen van de juiste tandartsverzekering op de pagina: Tandartsverzekering kiezen.
Tandartsverzekeringen vergelijken