Bespaartips bij het afsluiten van je tandartsverzekering

Je gebit is een waardevol bezit. Zuinig zijn op je tanden en kiezen is daarom ook de meest waardevolle tip voor een optimale mondhygiëne. Een periodieke, preventieve tandartscontrole hoort bij het onderhoud van je gebit. Dit brengt bepaalde kosten met zich mee, die soms hoog kunnen oplopen. Het afsluiten van een optimale tandartsverzekering helpt jou om de kosten zo goed mogelijk te dekken. Maar hoe kun je de meest voordelige tandartsverzekering kiezen die het beste bij jou en jouw mondzorg past? Wij geven je 8 tips zodat dat je nooit teveel betaalt voor jouw tandartsverzekering.

Tip 1 Ga na of je überhaupt een tandartsverzekering nodig hebt

Kinderen tot 18 jaar verzekerd in de basisverzekering

Zo zijn kinderen tot 18 jaar doorgaans in ieder geval verzekerd via de basisverzekering van hun ouders voor de belangrijkste mondzorgzaken zoals controles, vullingen, fluoridebehandelingen en eventuele wortelkanaalbehandelingen. Enkel in het geval dat het kind een beugel nodig heeft, is een aanvullende verzekering aan te raden. Lees hier meer over tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar.

Volwassenen met een uitzonderlijk goed gebit

Bij volwassenen worden slechts nog een klein aantal, specialistische behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je gezegend bent met een uitzonderlijk, gezond gebit kun je de keuze maken om helemaal geen tandartsverzekering af te sluiten. Je hoeft dan geen maandelijkse premie te betalen. Hier zitten natuurlijk risico’s aan verbonden, aangezien het kan voorkomen dat je onverwachts mondzorg nodig hebt. De dekking van de basisverzekering is voor volwassenen minimaal. Dus wanneer dat eerste gaatje zich toch aankondigt, er ineens een verstandskies scheef gaat groeien of dat je tijdens een ongeluk een stuk tand verliest ben je gedwongen om de kosten helemaal zelf op te hoesten. Deze bedragen kunnen aardig oplopen. Het is daarom raadzaam wanneer je toch kiest om onverzekerd te blijven, je wel een bepaald bedrag spaart zodat wanneer er zich toch een keer een incident voordoet, je genoeg geld voor de tandartskosten achter de hand hebt.

Tip 2 Informeer bij jouw tandarts om te bepalen wat je écht nodig hebt

Verzekeraars bieden diverse pakketten aan, waarin verschillende behandelingen zijn opgenomen. Er is veel keuze om zo de juiste match te kunnen maken met jouw mondzorgbehoefte. Vindt de tandarts bijvoorbeeld dikwijls gaatjes in je tanden en kiezen of heb je regelmatig last van ontstoken tandvlees, dan zul je tandarts een pakket met een hogere maximale jaarlijkse vergoeding kunnen aanbevelen.

Tip 3 Bepaal welke categorie het beste bij jou past

In de meeste gevallen zijn verzekeringen onder te verdelen in drie verschillende categorieën wat betreft het ‘verzekerde bedrag’. Dit staat voor het maximum aan kosten die je elk jaar kunt declareren. Alles wat daar bovenuit komt, komt voor eigen rekening.

  • Veelal hebben de verzekeringen met de meest simpele dekkingen en de laagste premies een limiet van €250 per jaar.
  • De ‘gemiddelde’ verzekeringen hebben een limiet van €500 per jaar.
  • De meest dure en uitgebreide verzekeringen hanteren ten slotte doorgaans een limiet van rond de €1000 per jaar.

Let op! Verzekeraars hanteren een onderscheid in het percentage van de totale kosten die zij vergoeden. Zo kan het zijn dat zij 100% vergoeden, maar komt het ook voor dat verzekeraars slechts 75% van het totaalbedrag op zich nemen. Informeer je dus goed!

Wanneer de tandarts tijdens de controles weinig op heeft te merken aan je gebit, is het veelal het meest voordelig om het simpelste pakket te kiezen. Betalen voor een uitgebreider pakket is dan nergens voor nodig omdat jouw tanden en kiezen weinig zorg nodig hebben. Hoe lager de dekking, hoe lager de maandelijkse polis. Lees hier meer over de opbouw van tandartsverzekeringen.

Tip 4 Vraag naar een offerte bij de tandarts

Je kunt altijd een offerte aanvragen van de kosten van jouw behandelingen. Zo kun je zelf inzien of het voordeliger is om deze zelf te betalen, of een aanvullende verzekering aan te vragen. Ook zijn de tarieven van de behandelingen die gelden in het desbetreffende jaar, altijd online te vinden. Lees meer over de tandartstarieven in 2018.

Tip 5 Wees voorbereid op wat komen gaat

Wanneer je van de tandarts te horen krijgt dat de toestand van jouw tanden en kiezen verslechtert, doe je er goed aan om je hier al snel voor te gaan verzekeren. Dit omdat het soms een jaar kan duren voordat de dekking ook daadwerkelijk geldig wordt, om misbruik te voorkomen. Dus wanneer de tandarts aankondigt dat hij verwacht dat over twee jaar jouw kies het begeeft, doe je er goed aan om je tijdig aanvullend te verzekeren voor deze behandeling.

Informeer daarom bij de tandarts naar de verwachtingen die de tandarts bij jouw gebit heeft. Zo ook met zaken zoals de groei van je verstandskiezen. Vraag de tandarts naar de verwachtingen wat betreft deze achterste kiezen. Is de arts van mening dat deze goed zullen doorgroeien en zich aanpassen aan jouw kaken? Of is het aannemelijk dat de verstandskiezen op een bepaalde punt getrokken moeten worden? Informeer ook naar zaken zoals kronen en bruggen. Zullen deze op een latere leeftijd nodig zijn? De tandarts kan je hier het beste over informeren wanneer je hier naar vraagt, zodat je de aanvullende tandartsverzekering hier tijdig op kunt aanpassen.

Tip 6 Pas na grote ingrepen de tandartsverzekering weer aan

Het klinkt wellicht logisch, maar wanneer je gebit of dat van jouw kind een ‘grote beurt’ heeft ondergaan, is het aannemelijk dat in de komende jaren er weinig gedaan hoeft te worden aan het gebit.

Wanneer bijvoorbeeld jouw kind zijn of haar beugel eruit mag laten halen, is het veelal niet meer nodig om hier nog aanvullend voor verzekerd te zijn. Ook in het geval van de verstandskiezen is het voordelig om de verzekering bij te stellen nadat deze verwijderd zijn. Wanneer al jouw vier kiezen zijn getrokken, is het logischerwijs niet meer nodig om dit te verzekeren.

Tenslotte geldt dit ook wanneer je een kunstprothese hebt gekregen (je kunt je laten verzekeren voor het gedeelte ‘eigen risico’ die van je gevraagd wordt). Veelal zul je alleen nog voor controles naar de tandarts moeten om te kijken of alles goed is.

Tip 7 Neem de optie tot een second opinion in beschouwing

Soms kan je instinct jou zeggen dat het behandelplan wat de eigen tandarts voor ogen heeft, niet geheel klopt. In dit soort situaties kan het voordelig zijn om, voordat je hier heel veel geld voor gaat betalen (binnen of buiten de verzekering), een second opinion aan te vragen bij een onafhankelijke tandarts.

Let op: Er zijn ook bepaalde kosten verbonden aan het opvragen van een second opinion. Het gaat hier om noodzakelijk kosten die gemaakt moeten worden door de onafhankelijke tandarts die met een frisse blik naar de situatie kijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan röntgenfoto’s of een controle.

Tip 8 Oriënteer je ook bij andere zorgverzekeringen

Wanneer je kiest voor een aanvullende tandartsverzekering, hoef je deze niet per se af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar je de basisverzekering hebt afgesloten. Deze kosten kunnen erg verschillen per verzekeraar, dus het kan soms voordeliger zijn je elders te verzekeren. Ga wel na of het ook echt mogelijk is met de basisverzekering. Bij enkele verzekeraars is deze optie helaas uitgesloten. Bekijk onze selectie van voordelige verzekeraars.

Op zoek naar meer tips en antwoorden?

Bekijk de veelgestelde vragen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl