Op zoek naar een tandarts

Je staat op het punt een nieuwe tandarts te zoeken. Misschien ben je niet tevreden met de dienstverlening van je huidige tandarts of ga je verhuizen? Een keuze maken is niet altijd makkelijk, waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van een tandarts? In dit artikel geven we je wat handige tips bij de zoektocht naar een nieuwe tandarts.

Afstand

Zoek een tandarts in de buurt. Op die manier voorkom je dat je extra veel tijd en geld kwijt bent aan een tandartsbezoek. Ga je bijvoorbeeld verhuizen? Dan kan het zijn dat je door de goede vertrouwensband met je huidige tandarts toch graag het ritje blijft maken naar je oude woonplaats. Toch is het vanuit kostentechnisch oogpunt niet onverstandig om te kijken naar een goede tandarts in de buurt, waar je wellicht net zo’n goede vertrouwensband mee kunt opbouwen. Ook vanuit medisch oogpunt, bijvoorbeeld voor het ontvangen van spoedeisende hulp, is het fijn de tandarts in de buurt te hebben.

Reputatie

Of een tandarts kwalitatief hoogwaardige behandelingen levert kun je niet direct afleiden uit het BIG-register waarin alle tandartsen staan ingeschreven. Indien een tandarts lange tijd disfunctioneert wordt er pas ingegrepen door de inspectie. Een goede manier om erachter te komen of de tandarts die je op het oog hebt goed staat aangeschreven, is te praten met buurtbewoners die reeds klant bij die tandarts zijn. De dienstverlening is bij positieve waardering vaak in orde, maar bovenal zal de communicatie goed verlopen. Ook kun je online op Zorgkaartnederland recensies lezen over tandartsen bij jou in de buurt.

Een klassieke en eveneens effectieve manier om te kijken of een tandarts bij je past, is gewoon langs te gaan voor een kennismakingsgesprek. Je kuntn dan kijken of het klikt. Persoonlijke horrorverhalen van mensen zijn in veel gevallen ook subjectief, hoor je uiteenlopende verhalen dan kan het de moeite waard zijn om zelf een kennismakingsgesprek te regelen.

Is een nieuwe praktijk wel betrouwbaar?

In je buurt wordt een nieuwe tandartspraktijk geopend. Hoe weet je of deze tandartsen voldoende kwaliteit leveren? Hier biedt wederom een kennismakingsgesprek uitkomst. Hebben de tandartsen wel voldoende ervaring? De meeste tandartsen die een eigen praktijk starten hebben al een paar jaar praktijkervaring. Ook al zouden ze geen ervaring hebben, startende tandartsen zijn voldoende gekwalificeerd nu ze immers zijn afgestudeerd.

Tarieven

Op het tarief hoef je niet meer te letten. De tarieven worden sinds 2013 weer door de overheid vastgesteld. Alle tandartsen hanteren daardoor hetzelfde tarief. De tarieven zijn afhankelijk van het soort behandeling.

Hoewel de tarieven van overheidswege zijn vastgesteld, kunnen tandartsen dezelfde behandeling op verschillende manieren uitvoeren. De tarieven kunnen dus wel verschillen afhankelijk van welke technieken worden toegepast. Niet alle tandartsen beschikken immers over dezelfde apparatuur. Indien niet duidelijk is hoeveel een behandeling gaat kosten, kan je een begroting van de kosten aanvragen bij je tandarts. Dit kan in ieder geval als de geschatte kosten boven de €250,- uit zullen komen.

Online een tandarts zoeken

Op internet is het natuurlijk ook mogelijk een tandartspraktijk op te zoeken. Dit is niet altijd eenvoudig, nu er veel specialisten werkzaam zijn die elk een specifiek gebitsprobleem behandelen. Op www.tandarts.nl kan je een tandarts in de buurt opzoeken en selecteren op specialisme. Ook wordt informatie gegeven over de tarieven en wordt uitgelegd wat bepaalde behandelingen precies inhouden. Via de website van de beroepsvereniging van tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT), is het eveneens mogelijk een tandarts te vinden. Er bestaat bovendien een zwarte lijst van tandartsen. In het BIG-register kun je nagaan of een tandarts is geschorst of uit zijn beroep ontheven door de tuchtrechter.

Gecontracteerde tandartszorg

Een aantal zorgverzekeraars maakt afspraken met tandartsen over onder meer de prijs en kwaliteit van de verleende zorg. De premie wordt daardoor zo laag mogelijk gehouden, maar je wordt beperkt in je vrije keuze waardoor je dus niet zomaar naar elke tandarts toe kan gaan. Let er dus goed op dat de tandarts die je op het oog hebt ook wordt vergoed door je aanvullende tandartsverzekering. Kies je er toch voor naar een niet-gecontracteerde tandarts te gaan, dan kan het zijn dat je in zijn geheel geen of een lagere vergoeding krijgt.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl