Jongeren boven de 18 jaar

Als kind ben je met je ouders meeverzekerd. Als zij een aanvullende tandartsverzekering hebben, heb jij die automatisch ook. Zodra je de leeftijd van 18 jaar bereikt, dien je een eigen zorgverzekering af te sluiten. Wil je een tandartsverzekering? Dan moet je ook die zelf aanvullend afsluiten.

Zorgverzekering en aanvullende verzekering voor tandarts

Ben je 18 jaar geworden? Dan is het moment aangebroken om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Er is veel keus en daardoor vinden jongeren het lastig om door de bomen het bos te zien. Veel jongeren kiezen daarom voor dezelfde zorgverzekering als hun ouders. Dit voelt veilig en vertrouwd. Helaas is dit vaak niet de beste zorgverzekering voor jongeren. Ouderen hebben immers een andere zorgbehoefte dan jongeren. Hetzelfde geldt voor de aanvullende tandartsverzekering. Oudere mensen hebben vaak al klachten, bij jongeren ligt de focus meer op preventie. Het is dus handig om voor een verzekering te kiezen die hierbij aansluit.

Direct tandartsverzekeringen vergelijken

Hoe werkt een tandartsverzekering?

Wanneer je een tandartsverzekering wil afsluiten, moet je aangeven wat je als maximale vergoeding wil. In tegenstelling tot een zorgverzekering, vergoedt een tandartsverzekering tot een afgesproken bedrag. Kom je boven de maximale vergoeding uit, dan moet je zelf de kosten betalen. Het is dus handig om een inschatting te maken van je zorgbehoefte. Heb je vaak gaatjes? Dan wil je een tandartsverzekering met een hogere vergoeding. Heb je een gebit waarvoor jaarlijkse controle voldoende is? Dan kun je met een tandartsverzekering die preventieve mondzorg dekt uit de voeten.

Een tandartsverzekering vergoedt vaak niet 100% van je tandartskosten. Het ligt eraan voor welke verzekeraar je gaat, de ene vergoedt wel 100% van de kosten, maar veel verzekeraars vergoeden 75% of 80% van de tandartsrekening. Bij deze verzekeraars dien je dus altijd een paar euro’s zelf te betalen, wanneer je op controle bent geweest. Het voordeel hiervan is dat de maandelijkse premie lager uitvalt.

Voorbeeld

Je kiest voor een tandartsverzekering voor jongeren met een maximale dekking van €250,- die 75% vergoedt. Wat houdt dit precies in? Dit betekent dat je op jaarbasis maximaal €250,- terugkrijgt van de verzekeraar en 75% van de rekening. Ben je op consult geweest en ontvang je een rekening van €50,-? Dan krijg je van de verzekeraar €37,50 vergoed (75% van €50,- = €37,50).

Orthodontie vanaf 18 jaar

De meeste jongeren die een beugel nodig hebben, krijgen deze voor ze volwassen zijn. Echter, sommige jongeren lopen nog bij de orthodontist als ze 18 jaar worden. Hoe zit het dan met de vergoeding van de verzekeraar? De meeste orthodontistische behandelingen worden niet vergoed door een tandartsverzekering en ook niet vanuit de basis zorgverzekering. De orthodontist wordt bij de meeste verzekeraars vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Als je nog een beugel hebt en deze werd vergoed voor je 18e verjaardag, kun je het beste aan je ouders vragen welke aanvullende zorgverzekering zij hebben. Je kunt kijken of je deze aanvullende zorgverzekering dan ook kunt afsluiten. Echter, soms kun je hier geen gebruik van maken omdat verzekeraars voor dergelijke verzekeringen vaak een wachttijd hanteren.

Direct vergoedingen orthodontie vergelijken

Wachttijd

Als je een basis zorgverzekering wil afsluiten, mag een zorgverzekeraar je nooit weigeren. Ze hebben een zogenaamde acceptatieplicht. Echter, wanneer je een tandartsverzekering of aanvullende verzekering wil afsluiten, gelden er andere regels. Verzekeraars mogen voor deze aanvullende verzekeringen medische vragen stellen voordat je toegelaten wordt. Of ze hanteren een wachttijd, dit houdt in dat je de wel al premie betaalt, maar nog geen vergoedingen ontvangt. Wachttijden variëren van een half jaar tot een jaar. Verzekeraars doen dit om ervoor te zorgen dat mensen niet pas een verzekering af gaan sluiten als ze al klachten hebben.

Tandartstarieven

Wanneer je naar de tandarts gaat, is de tandarts niet vrij om zomaar een rekening op te stellen. Aan elke behandeling die hij verricht, is een code gekoppeld met een bepaald tarief. Hierdoor kan een tandartsrekening eigenlijk nooit een verrassing zijn. De prijzen worden elk jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) en kun je hier terugvinden. Je tandarts mag nooit meer rekenen dan het maximum vastgestelde tarief. Hierdoor zijn de tandartstarieven bijna overal gelijk. Heb je twijfels over je tandartsrekening? Dan kun je door de NZA vastgestelde tarieven controleren of je rekening klopt of niet.

Bijzondere tandheelkunde

In principe wordt mondzorg niet vergoed vanuit basis zorgverzekering. Echter, er zijn een aantal uitzonderingen. Deze uitzonderingen worden in de basis zorgverzekering onder bijzondere tandheelkundige zorg geschaard. Dit betreft de volgende specifieke gevallen:

  • ernstige ontwikkelingsstoornissen, groeistoornissen of afwijkingen van het tand-kaak-mondstelsel
  • wanneer iemand een zware geestelijke aandoening heeft
  • wanneer iemand een medische behandeling moet krijgen waarvan het resultaat afhankelijk is van tandheelkundige zorg

Wanneer je in één van bovenstaande categorieën valt, kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. Zij bepalen waar je terecht kunt en kunnen je vertellen of alles wordt vergoed of een gedeelte. Houd er rekening mee dat er wel een eigen bijdrage kan worden gevraagd en het eigen risico wordt aangesproken.

Kaakchirurg

Ben je boven de achttien en moeten je verstandskiezen getrokken worden? Dan gebeurt dit vaak bij de kaakchirurg. Als je naar de kaakchirurg moet, wordt dit vergoed vanuit je basis zorgverzekering. Vindt het trekken wel plaats bij de tandarts, dan wordt dit niet door je zorgverzekering vergoed en dien je voor een vergoeding een aanvullende tandartsverzekering te hebben.

Noodfonds

Heb je geen geld en heb je wel tandheelkundige zorg nodig, dan kun je in bijzondere gevallen aanspraak maken op het noodfonds tandheelkundige zorg. Deze noodfondsen opereren veelal lokaal en kun je aanschrijven als je dringend naar een tandarts moet, maar helaas geen geld hebt om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten en de rekening niet zelf kunt betalen. Op onze pagina noodfonds tandartsen kun je lezen hoe het precies in zijn werk gaat, een overzicht vinden van de verschillende fondsen en hoe je ze kunt aanschrijven.

Direct tandartsverzekeringen vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl